How it started
Sigur că am rețete preferate super masterpiece de cheesecake. The king of all cheesecakes e probabil New York Cheesecake, cu bază de biscuiți digestivi cu unt topit, brânză Philadelphia Original, niște extra smântână pentru extra creaminess și dulceață de cireșe deasupra.
Practic, orice bucătărie a lumii are o formă sau alta de prăjitură sufleu sau budincă - în zona asiatică mai răruț sau mai cu soia, pentru că genetic predomină intoleranța la lactoză.
Din ale noastre, cele mai populare ar fi plăcinta cu brânză și stafide și pasca. Mai e și zona de no-bake cheesecake, dar pe aia o lăsăm pentru altă dată :)
How it’s going
Toate bune și frumoase dar eu nu-mi permit o mie de calorii într-o felie de prăjitură decât foarte foarte rar. Pentru că sunt sedentară și nu o să mă schimb peste noapte.
Aici avem o variantă cu Skyr și cu mix de fructe de pădure puse deasupra înainte de coacere, nu după.
Față de rețetele clasice facem câteva optimizări:
în loc de brânză de vaci grasă/ ricotta/ mascarpone/ Philadelphia Original + smântână folosim o brânzică superlowfat but still tasty - nu prea apoasă cât să aibă textură de burete ud (prea grafic, știu 😁), dar la limită cât să putem mânca și în fiecare zi, la o adică
nu ne zgârcim la ouă - pentru că sunt super-sănătoase, super-delicioase și “leagă” prăjitura super
Ne lipsim de blat - nu știu voi, dar eu mâncam blatul de la pască doar ca să termin felia și să mai pot lua încă una fără “să-mi bat joc de mâncare”
Rezultatul e o prăjitură delicioasă și aproape imposibil de ratat.
INGREDIENTE
1kg brânză low fat (recomand Lacteea 0.2%, Ehrmann Quark, K Classic Skyr - care are textură mai degrabă de brânză, decât de iaurt, ca alte skyr-uri)
10 ouă
100g îndulcitor (eu folosesc Eritritol sau Green Sugar)
Da, știu că e enervant că pun alte ingrediente în fiecare poză, dar să știi că e intenționat - poți folosi ce brânză de vaci ai chef cu ce fructe ai chef cu ce îndulcitor ai chef - sigur, și rezultatul va fi diferit de fiecare dată, dar nu rău :)
INSTRUMENTE
E genul de rețetă fără stres, dar ajută o formă de copt cu arc.
Eu am mai multe, dar preferatele mele sunt cea de la KitchenAid de 25 cm (apar ustensile de la ei din când în când în oferta Carrefour - ultima dată am luat tot ce am găsit) și un model mai vechi de la Ikea.
Dacă ar fi să aleg din ce se găsește acum, mi se pare super modelul HEMMABAK, pentru că formele de genul acesta nu sunt perfect etanșe - acesta are o mică margine în care se poate strânge compoziția scursă din interior, care altfel s-ar arde pe fundul cuptorului (not fun, credeți-mă).
REȚETA
Amesteci ouăle și îndulcitorul, până se topește tot. Adaugi și brânza și amesteci bine (eu sunt leneșă - arunc totul într-un castron și bag mixerul vertical).
Torni într-o formă (eu folosesc din cele rotunde cu arc) cu hârtie de copt pe fund și pui în cuptorul încins la 180 de grade.
După cam o oră (când nu se mai "plimbă lichid pe sub suprafață DELOC când miști cratița).
Scoți din cuptor, dezlipești cu grijă de pe margini, pui la frigider 1-2 ore, muți pe o farfurie și torni fructele de pădure pe deasupra.
Dulceața
Amesteci o pungă de fructe congelate cu câteva linguri de îndulcitor (recomand să guști - pentru mine 50g de îndulcitor la 500g de fructe e suficient - eu prefer fructe de pădure, vișine sau zmeură - am încercat cu succes și cu căpșuni, afine, și chiar și mango.
Le lași la foc mic vreo 10-15 minute, până au textură ca de gem. Ține bine la frigider, minim 2 săptămâni (mai mult n-am apucat să testez).
Aici e un moment bun de experimente, când ai chef - mie îmi place de exemplu să folosesc Green Sugar cu pectină, care e un fel de gelifiant natural, și face sosul de fructe mai gros, așa ca și când ar fi plin de zahăr, știți voi.
Un alt twist ar fi să adăugați gelatină alimentară, și să turnați peste înainte de a scoate din forma rotundă - veți obține un strat de jeleu peste.
Pentru că am și câțiva paid subcribers pe care vreau să-i răsfăț, pentru ei voi include pentru început super pro tips, istoricul complet de newsletters, și tipizate pentru 40-50 de grame de proteine la o masă.
Am pregătit mai jos câteva rafinamente suplimentare din ultimii 2 ani de experimente, care fac rețeta chiar mai delicioasă.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Cooking with Lexu to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.